Në qarqet arkitekturore është një fakt i zakonshëm që elementë të tillë si drita, gjeometria dhe materialet mund të ndikojnë në disponimin tonë.

Por asnjë më thellë se hapësira. Hapësira është zgjeruesi i madh. Hapësira është arsyeja pse, kur bëhet fjalë për brendësinë e një ndërtese, ne duhet ta konsiderojmë tavanin si vendin e përsosur për të filluar.

Hapësirë e madhe, dizajn inteligjent

Ne jetojmë në një botë me një popullsi në rritje. Deri në vitin 2050, gati 70% e popullsisë së botës do të jetojë në qytete, krahasuar me 55% sot. Është e barabartë me 1.2 miliardë njerëz shtesë. Kjo demografi – ata që janë më të rinj, më të pasur dhe më të prirur për të kërkuar vende jetese dhe pune që ofrojnë një ndjenjë më të madhe të ‘hapësirës’ për të përfituar mirëqenien e tyre, do të presin që ndërtesat e tyre të performojnë më mirë dhe të jenë më të shkathët.

Pra, si të shkojmë për këtë? Si ta trajtojmë këtë nevojë për të bërë më shumë nga ajo që është mbi kokat tona? Natyrisht, përmes dizajnit inteligjent. Përdorimi i teknikave të tilla si panelet reflektuese të dritës për të zgjeruar ndjenjën e volumit dhe hapjes. Tërheqja e vëmendjes te linjat vertikale me tenda që bien në sy ose çatitë

Ndriçimi i fortë mund të krijojë një dhomë me një ndjenjë më të madhe hapësire, duke e bërë atë të ndihet më e madhe. Por, megjithatë, është më shumë sesa thjesht të bëhet më i madh. Brendësia e një ndërtese duhet të konceptohet në një mënyrë që të përdorë hapësirën e disponueshme në avantazhin e saj.

Ndikimi që arkitektura ka në disponimin e një personi është i madh. Ndoshta këto janë bazat e arkitekturës: jo si duket, por si e ndiejmë atë, përmes mënyrës se si na lejon të veprojmë, të sillemi, të mendojmë dhe të reflektojmë.”

Lejoni fleksibilitet

Vende të tilla si sallat e operacionit, përdorin më së miri tavanet më të ulëta – ai fokuson dhe mbyll gjithçka, jo më pak vëmendjen e kirurgut. Ndërsa çdo artist do t’ju thotë se do të krijonte më mirë në një studio me një tavan të lartë – hapësirën për plane të mendimit të lirë dhe gjithnjë në zgjerim.

Por kur bëhet fjalë për dizajnin e ndërtesës suaj të ardhshme, struktura e saj nuk duhet të përpiqet të diktojë se si duhet të ndihet një person. Në vend të kësaj, qëllimi duhet të jetë lejimi i fleksibilitetit – lejimi i secilit person ta përjetojë dhe ta eksplorojë atë në mënyrën e vet. Qoftë për individë apo grupe, punë apo kohë të lirë, zgjedhja e tavanit të duhur mundëson kushte optimale.

Duke kombinuar komoditetin akustik dhe termik me dritën natyrale, ose duke gjetur një ekuilibër në kënde pa probleme, është e mundur që arkitektët të krijojnë një tavan me një ndjenjë më të madhe hapësire. Jo domosdoshmërisht më i madh, por më i guximshëm dhe më i sigurt.