Të gjithë jemi të vetëdijshëm se sa dëme po i bëhet planetit dhe kjo vetëdije është ajo që e ka vënë qëndrueshmërinë në krye të dizajnit modern.

Është thelbësore që ne t’i qasemi kësaj si më shumë se një tendencë kalimtare, duke pranuar se çdo vendim që marrim ka një efekt thelbësor – si tani ashtu edhe në të ardhmen. Angazhimi i arkitekturës për zhvillimin e qëndrueshëm është qartë i vendosur që të vazhdojë. Nga dizajni fillestar, te materialet e përdorura dhe deri në fund të jetës së një tavani, ka një fokus të rinovuar në ndikimin e qëndrueshëm të produkteve tona.

Shikoni tek pionierët

Për të kuptuar evolucionin e arkitekturës së qëndrueshme, duhet të shikojmë tek pionierët që erdhën përpara nesh. Ata që sfiduan perceptimet për atë që mund të arrihej.

Që nga vitet 1930, filozofia e Frank Lloyd Wright për krijimin e strukturave që ishin në harmoni me njerëzimin dhe mjedisin vendosi standardet për përdorimin e sotëm të gjerë të materialeve që janë miqësore me mjedisin dhe burimeve të rinovueshme të energjisë.

Renzo Piano, i famshëm për The Shard në Londër dhe Pompidou Center në Paris, krijon arkitekturë të qëndrueshme që nuk e përkul mjedisin për qëllimin e tij, por në vend të kësaj vendos një mirëkuptim për natyrën, duke respektuar florën dhe faunën, si dhe duke shfrytëzuar dritën dhe erën .

Çështjet materiale

Për të përmirësuar qëndrueshmërinë, zgjedhja e materialeve është një konsideratë qendrore. Përzgjedhja e materialeve me cikël jetësor rrethor dhe që janë 100% të riciklueshme minimizon efektin negativ në planet.

Eksplorimi i potencialit të strukturave ekzistuese është një rrugë tjetër. Ndërtesat e vjetra ose të papërdorura mund të shndërrohen në hapësira të reja bashkëkohore, pa humbur burimet që janë tashmë në vend. Instalimi i një tavani të ri është një mënyrë e thjeshtë për të rigjallëruar, duke ruajtur themelet dhe duke e përditësuar një ndërtesë.

Duke kursyer më shumë se vetëm planetin

Ruajtja e energjisë është një mënyrë e thjeshtë për të reduktuar ndikimin tonë në mjedis. Një tavan i projektuar mirë me reflektim të lartë të dritës do të ndriçojë një dhomë, duke reduktuar nevojën për dritë elektrike. Duke zgjedhur një tavan me cilësi të mira termike, mund të kursehet energjia e përdorur për ngrohje dhe ftohje. Këto zgjedhje shpëtojnë planetin, dhe gjithashtu kursejnë para.

Të qenit i suksesshëm në kërkimin tonë për qëndrueshmëri është një angazhim që mund të arrihet vetëm nëse të gjithë bëjmë pjesën tonë. Me sasinë e opsioneve në dispozicion, ne mund të bëjmë lehtësisht zgjedhjet e duhura. Në fund të fundit, qëndrueshmëria është e ardhmja jonë – shumë më tepër sesa thjesht një trend kalimtar.